Cum poți folosi mai puțin ulei în bucătărie?
Pentru a folosi mai puțin ulei se poate opta pentru metode alternative de gătire - coacere, fierbere, gătire la abur. Totodată, pentru coacere, se poate folosi hârtia de copt sau de pergament, și se poate opta pentru tigăi și tăvi antiaderente. Când se gătește cu ulei este recomandat întinderea acestuia în tigaie cu o pensulă sau utilizarea spray-urilor cu ulei de gătit, astfel încât să existe un strat antiaderent, dar care să nu se traducă într-o cantitate mare de ulei.
Pentru dressingurile salatelor se poate opta pentru iaurt degresat, suc de lămâie sau de portocale, oțet de mere sau oțet balsamic. În sosuri, uleiul poate fi înlocuit cu supa de pui pentru a da gust și pentru a obține consistența dorită.
Un produs utilizat în aproape toată lumea, uleiul vegetal se obține din zeci, poate chiar sute de surse. Pentru a face cea mai bună alegere trebuie, însă, să știm care sunt valorile nutriționale și beneficiile fiecăruia.
Cum poți înlocui uleiul de floarea soarelui?
Uleiurile rafinate de floarea soarelui sunt pro-cancerigene, pro-reumatice şi pro-inflamatorii atunci când sunt folosite la temperaturi de peste 180 grade celsius! Academia de Sănătate Samariteană, centru socio-medical de tip rezidențial, tinde să servească preparate specifice unui stil de viață sănătos.
Consumul anual mediu de ulei vegetal în România este de 13 litri per consumator, de 2,6 ori mai mult decât consumul mediu anual de ulei al unui austriac! La numai 9% dintre uleiurile rafinate de floarea soarelui analizate se menţionează pe etichetă temperatura recomandată pentru prăjire - maxim 180 grade celsius. La 45% dintre uleiurile rafinate de floarea soarelui analizate declaraţia nutriţională induce în eroare consumatorul.
Alternative la uleiul de floarea soarelui:
Uleiul de avocado
Uleiul de orez
Uleiul de palmier
Uleiul de porumb
Uleiul de arahide
Uleiul de cocos
Uleiul de măsline
Uleiul din sâmburi de struguri
Uleiul de susan
Uleiul de nuci
Uleiul de migdale
Uleiul de șofran
Uleiul de soia
Comments