Educația financiară este un instrument social esențial pentru înțelegerea lumii din jurul nostru.
11 aprilie, Ziua Educaţiei financiare, este despre a le oferi românilor instrumentele care să le permită accesul la un grad mai mare de bunăstare. O comunitate compusă din oameni educaţi este mult mai dinamică, mai viguroasă, mai egalitaristă. Cu precădere acum, în zorii unei noi crize inflaţioniste, este datoria noastră să facem paşi reali în direcţia unei largi incluziuni financiare. Pandemia şi războiul trebuie să ne unească în a înţelege importanţa fiecărui om în mersul bun al unei economii şi al unei ţări. Creșterea gradului de cuprindere a educației financiare, atât la nivelul publicului larg cât și la nivelul elevilor și studenților, este extrem de necesară pentru că doar așa vom putea avea piețe financiare dezvoltate și consumatori bine informați, care să ia decizii financiare în deplină cunoștință de cauză.
Și, trebuie să știm că educația financiară, la fel ca și valorile din copilăria noastră, are o mare importanță pentru dezvoltarea noastră umană și socială. De când ne naștem, suntem pe deplin legați de resurse, bunuri, servicii, bani ca mijloc de plată, precum și de alte aspecte legate de acest subiect. Ei bine, pentru simplul motiv că avem nevoie de resurse pentru a supraviețui, avem nevoie de educație financiară pentru a gestiona aceste resurse. O educație financiară care, cel puțin o dată pe an, are o zi care evidențiază o astfel de relevanță.
Educația financiară se referă în general la abilitatea de a înțelege cum funcționează banii: modul în care banii sunt câștigați, gestionați și investiți. Educația financiară se poate defini ca un set de abilități și cunoștințe care permit unei persoane să ia decizii informate și eficiente cu toate resursele financiare de care dispune.
Pentru acest lucru, este important să fie înțelese principiile de bază ale alfabetizării financiare, cum ar fi: obiectivele financiare, bugetarea, economisirea, investițiile, dobânda și creditarea. Concret, educația financiară îi ajută pe oameni să își mențină un echilibru financiar, îi învață cum să își gestioneze veniturile și să cheltuiască mai puțin, cum să facă economii pentru situații neprevăzute, cum să acumuleze avere sau să folosească instrumente financiare diverse.
În practică se constată o legătură directă între nivelul de alfabetizare, în mod special de alfabetizare numerică – abilități matematice, și nivelul educației financiare respectiv calitatea deciziilor financiare ale unei persoane. Deciziile financiare, fie acestea legate de managementul activelor sau datoriilor, necesită capacitatea de a face calcule, inclusiv unele complexe. Dar cât de capabile numeric/matematic sunt persoanele în special atunci când vine vorba de calcule legate de deciziile financiare? Studii şi sondaje realizate în multe părți ale lumii arată că nivelul de alfabetizare numerică în rândul populaţiei este foarte scăzut. În plus, această carență este larg răspândită, mai ales la nivelul anumitor grupe demografice, cum ar fi femeile, persoanele în vârstă şi cei cu studii reduse. Acest lucru are consecinţe potențiale foarte mari pentru indivizi şi pentru societate în ansamblu deoarece aritmetica este fundamentală pentru deciziile financiare corecte.
Comentarios