top of page
Caută
Poza scriitoruluiAlex

Ziua Mondială a Justiției Sociale

Ziua mondială sau internațională a justiției sociale se sărbătorește pe 20 februarie. Această zi a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) ca o modalitate de a comemora și asigura această valoare socială fundamentală.

Justiţia socială a fost, este şi va continua să fie un factor important de influenţare a politicilor publice din toată lumea.

Justiția socială este echivalentă cu ceea ce Toma D’Aquino numește ,,justiție generală”, altfel spus, justiția socială este o emanație a binelui comun, o altă sintagmă care în tradiția dreptului natural are un înțeles foarte specific.

Esența justiției sociale constă în angajamentul față de binele comun. Ea se referă la conceptul în care toată lumea trebuie să aibă aceleaşi drepturi și oportunități economice, politice și sociale. Pentru adepţii justiţiei sociale, rolul cel mai important al statului este de a asigura bunăstarea şi respectarea drepturilor cetăţenilor săi, indiferent de clasa socială din care fac parte aceştia.

Dreptatea asigură echilibrul între binele individual și binele comun bazat pe valorile umane fundamentale. În acest sens, justiția socială își concentrează eforturile pe căutarea echității în diferitele probleme sociale care încă trebuie soluționate.

Acțiunea colectivă de după pandemie pentru drepturile de sănătate și justiție socială este esențială. Pandemia dovedește necesitatea unei acțiuni colective post-criză, iar îndeplinirea cu succes a acestei sarcini va fi esențială pentru a realiza o nouă ordine economică globală, având în centru drepturile omului și drepturile de sănătate.

Justiția socială în materie de sănătate: dreptul la sănătate trebuie garantat tuturor ființelor umane în mod egal, fiind un drept fundamental la care toată lumea poate avea acces, asigurând un corp și o minte sănătoasă.



35 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page